Was ist ein Stickstoffstripper

Mest is de grootste bron van stikstof op de boerderij. Dit komt voor in de vorm van ammonium of organisch gebonden stikstof (Afkorting N). Daarnaast bestaat mest voor 90% uit water. Circular Values heeft hier als eerste in Nederland de circulaire waarde van gezien en heeft de Farmcubes Quadro Stikstof Terugwinning ontwikkeld zodat de overtollige componenten in geconcentreerde vorm afgevoerd kunnen worden. De stikstof wordt teruggewonnen in een vloeibare anorganische meststof zoals ammoniumsulfaat of ammoniumnitraat.  Dit resulteert in een hoge kwaliteit kunstmestvervanger. De overgebleven stikstof-arme fractie kan probleemloos over het eigen land uitgereden worden. Hiermee kan een significante stikstofreductie worden gerealiseerd. Ammoniumsulfaat is een belangrijke meststof voor de plant die zowel stikstof als zwavel bevat. Met de productie van vloeibaar ammoniumsulfaat op eigen bodem worden mestafvoerkosten juist opbrengsten en hoeft er geen kunstmest te worden aangekocht. Dit levert economische voordelen op voor de grondgebonden melkveehouderij. De veehouder is hiermee ook nooit meer afhankelijk van eventuele derogatie. 

Stickstoffstripper, Stickstoffbrecher oder Ammoniakstripper?

Het raffineren of terugwinnen van stikstof uit mest wordt ook wel stikstof strippen (N-strippen), of stikstof kraken (N-kraken) genoemd, vandaar dat deze installatie ook wel een stikstofstripper of stikstofkraker wordt genoemd. De Farmcubes Quadro stikstofstripper is de eerste in zijn soort! Op verschillende agrarische bedrijven doet de Farmcubes Quadro inmiddels dienst. Doordat er ammoniak uit ammonium wordt gestript wordt de term ammoniakstripper ook wel eens gebruikt. Deze benamingen worden soms door elkaar heen gebruikt. Uiteindelijk wordt er hetzelfde bedoeld en het concept van het produceren van ammoniumsulfaat uit mest of digestaat is gelijk. De Farmcubes Quadro is de eerste in zijn soort! Op verschillende agrarische bedrijven doet de Farmcubes Quadro inmiddels dienst.

Der Prozess

In de stikstofstripper / ammoniakstripper wordt ammonium stikstof (NH4+), aanwezig in de dunne fractie, in gasvormige stikstof (ammoniak, NH3) gebracht. Ammoniak wordt normaal gesproken gevormd in de stal waar het kan ontsnappen als emissiestroom, maar in dit systeem wordt het gecontroleerd gevormd en voorkomt het juist emissie. De ammoniak gaat door kolommen en wordt gewassen om ammoniumsulfaat te produceren. De stikstofraffinage kan werken met behulp van warmte en/of met behulp van pH verhogende middelen.

Der erste Stickstoffstripper in den Niederlanden

Circular Values zag als eerste in Nederland de circulaire waarde van mest en daarmee de potentie van het commercieel inzetten van dit proces. Onder de Farmcubes merknaam werd de Quadro stikstofstripper ontwikkeld. Circular Values heeft daardoor een jarenlange ervaring met het ontwikkelen, produceren, installeren en onderhouden van stikstofstrippers bij verschillende veebedrijven. Door deze kennis kunnen wij Farmcubes Quadro stikstofstrippers ontwikkelen en produceren die voor bijna alle situaties geschikt zijn. Door de huidige stikstofproblematiek en het verdwijnen van de derogatie voor Nederland is dit hét moment voor de investering in een stikstofstripper. Bekijk alle informatie over onze line-up aan stikstofstrippers op onze site of neem vrijblijvend contact met ons op. Wij denken graag me u mee.

Chat via WhatsApp
1
Heeft u een vraag?
Goedendag,

Welkom bij Farmcubes.

Heeft u interesse in Farmcubes voor uw agrarisch bedrijf?
Neem hier direct contact op met ons en wij zullen zo snel mogelijk reageren.

Met vriendelijke groet,
team Farmcubes